Στα πιάτα του Chef Χρήστου Κεντριανού ενορχηστρώνονται όλα τα τοπικά υλικά της Ελλάδας
Της Κατερίνας Καρσιώτη
Η μαγειρική είναι μία τέχνη και ένας άφθονος πλούτος που δεν σταματά ποτέ. Που δημιουργεί ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία, στην ελληνική γη. Διαθέτει μία ανεπανάληπτη εξερεύνηση και ανακάλυψη, διαθέτει μία δημιουργική ιεροτελεστία με τον κάθε τόπο της Ελλάδας να είναι παρών και να μεταφέρει το δικό του αφήγημα στη γεύση και στο άρωμα.
Είναι ένας διάλογος πολλών συστατικών στοιχείων που τελικά ενορχηστρώνονται με το γαστρονομικό έργο να παρουσιάζει υλικά τα οποία διηγούνται το δικό τους διαφορετικό παρελθόν, παρόν και μέλλον.Μέσα από τα πιάτα του chef Χρήστου Κεντριανού η παράδοση εξελίσσεται, κάνει ένα βήμα μπροστά και προσφέρει μία εμπειρία αυθεντικής Ελλάδας. Μία εμπειρία η οποία εκτοξεύεται μέσα από το Νέο Μενού του #Thigaterra το οποίο δημιουργήθηκε από όλη την ομάδα και ξεναγεί τον επισκέπτη και καταναλωτή σε όλο το φάσμα των τοπικών υλικών της χώρας με την Ελλάδα και την κρητική παράδοση να συνομιλούν για αργή γαστρονομία προωθώντας μία αξία που αποτελεί τελικά μία ολόκληρη κληρονομιά.
“Εσύ ανακάλυψε τα αγαπημένα σου υλικά στο Deli
Και εμείς θα δημιουργήσουμε για σένα την αγαπημένη σου συνταγή…”
Πως η γαστρονομική φιλοσοφία του Χρήστου Κεντριανού συνδέθηκε με τις αρχές και αξίες του Slow Food που πρεσβεύει το Thigaterra;
Η αγάπη για την μαγειρική του τόπου μας αλλά και γενικότερα της Ελλάδας που χαρακτηρίζουν τόσα χρόνια την φιλοσοφία της μαγειρικής μου ταίριαξαν ακριβώς με την φιλοσοφία του Μάνου Βοζικάκη ώστε να αναδείξουμε συνταγές της Ελλάδας με δημιουργικές πινελιές μου με βάση τις αρχές και τις αξίες του slow food που πρεσβεύουμε με μεγάλο πάθος.
To κλειδί πια στη γαστρονομία δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα και η καινοτομία αλλά κυρίως η βιωσιμότητα και η εποχικότητα των υλικών που ενορχηστρώνουν τα πιάτα…
Όλα παίζουν ρόλο σε αρμονικό συνδυασμό τον υλικών της κάθε εποχής
Για σένα ως chef τι σημαίνει σύγχρονη ελληνική κουζίνα; Αγγίζεις την παράδοση και την εξελίσσεις;
Η ελληνική κουζίνα δεν έχει όρια πιστεύω στις μέρες μας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο δίχως τέλος άπειρες συνταγές από τόπο σε τόπο και εξελίσσεται καθημερινά όπως εξελίσσεται και όλος ο κόσμος οπότε η παράδοση όταν παντρεύεται με της νέες σύγχρονες τάσεις τής εποχής Είναι αναπόφευκτη η επιτυχία γεύσεων…αυτό δημιουργεί και το Thigaterra.
Στο Thigaterra, το Deli δίνει απευθείας την ευκαιρία στον επισκέπτης και καταναλωτή να έχει μπροστά του κάθε τοπικό προιόν που θα απολαύσει έπειτα στα πιάτα και στις συνταγές. Πόσο κομβικής σημασίας είναι η ανάδειξη και προώθηση του πρωτογενούς τομέα μέσα από το εστιατόριο;
Φυσικά ο καταναλωτής έχει την δυνατότητα στο εστιατόριο να δοκιμάσει υλικά από το Deli μιας και τα χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας αφού είναι μέσα στην φιλοσοφία μας η ανάδειξη τον τοπικών προϊόντων μέσα από τα πιάτα που δημιουργούμε. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων είναι ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάσει και να μάθει ο καταναλωτής για την ποιότητά και ποικιλία υλικών που υπάρχουν απ’ όλη την Ελλάδα
Κάποια υλικά «ξεχασμένα ή όχι και τόσο πολύ γνωστά» που όμως μπορούν να εμπλουτίσουν μοναδικά τις συνταγές;
Μουστάρδα βρουβας, γλυκό κουταλιού μανιτάρι, πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, τσατνεη ντομάτας, κρίταμος τουρσί, άγρια αγκινάρα, καυκαλήθρες, μαγγιρι, αερομάνουρο, κατσοχοίρη, λούντζα έχουν την δυναμική να εμπλουτίσουν συνταγές και να εκτοξεύσουν ξεχωριστή γεύση.
O εμπλουτισμός ενός εστιατορικού μενού κατά την διάρκεια του έτους θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την διάθεση των πρώτων υλών και την εποχικότητα τους;
Στο Thigaterra επιδιώκουμε να εμπλουτίζουμε το μενού μας με βάση της 4 εποχές του χρόνου. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε πιάτα ανάλογα με την ποικιλία και διαθεσιμότητα των προϊόντων της εκάστοτε εποχής ώστε και να αναδειχτούν οι συνταγές μας.
Tι έχουμε να περιμένουμε από την παρουσίαση του Νέου Μενού του Thigaterra; Που θα εστιάσει και σε τι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση; Τι εμπειρία θα μεταφέρει στον επισκέπτη;
Το νέο μενού του Thigaterra έχει διαμορφωθεί με συνταγές από όλη την Ελλάδα με βασικές προϋποθέσεις την δημιουργικότητα μας και την καλύτερη ανάδειξη των προϊόντων που χρησιμοποιούμε! Εστιάζουμε αρκετά στα τοπικά κρεατικά όπως το μοσχάρι “Black Angus” και τον μαύρο χοίρο κρητικης εκτροφής, καθώς και στα λουκάνικα και αλλαντικά επιλεγμένα από όλη την Ελλάδα. Οι συνδυασμοί στα πιάτα αποτελούνται φυσικά από φρέσκα λαχανικά και ζυμαρικά, ενώ του μενού συμπληρώνουν επιπλέον χορτοφαγικές και φυσικά τοπικές και ελληνικές συνταγές επιδόρπιων με δημιουργικές πινελιές, οι οποίες φέρνουν την Ελλάδα και την κρητική παράδοση στο πιάτο του καταναλωτή.