Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2816008777

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στη Κρήτη

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στη Κρήτη

O Οινοτουρισμός στη Κρήτη μέσα από 5 οινοποιεία δημιουργεί την απόλυτη εμπειρία

Επιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη 

Στο ρυθμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού ο κρητικός αμπελώνας και οι κρητικές ποικιλίες είχαν την τιμητική τους με τον επισκέπτη να βιώνει μία από τις πιο αυθεντικές περιηγήσεις. 

Ανακάλυψε τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα καθώς και ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράδοσης, φυσικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτόν. 

Η Κρήτη άλλωστε σου επιφυλάσσει μία από τις πιο δυνατές οινικές εμπειρίες στην Ελλάδα ολόκληρη! 

Και στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά. 

Οι Δρόμοι του Κρασιού δημιουργούν ένα βίωμα μοναδικό και αναγεννούν μνήμες από το μακρινό παρελθόν. Μία ιστορία που κρατά από τα παλιά και ειδικότερα στη Κρήτη όπου η οινική παράδοση μετρά κάπου 4.000 χρόνια. 

Η αρχαιολογία άλλωστε είναι παρούσα για να το επιβεβαιώσει καθώς σε ανασκαφές στην περιοχή της Κάτω Ζάκρο ήρθε στο φως το αρχαιότερο καλλιεργούμενο αμπέλι ενώ το αρχαιότερο πατητήρι το οποίο μετρά πάνω από 3.500 χιλιάδες έτη βρέθηκε στις Αρχάνες, σε αυτό το χωριό όπου η ομορφιά του δεν χωρά σε καμία περίπτωση στην έκταση του. 

Σε αυτό το νησί λοιπόν, σε αυτό τον τόπο ο επισκέπτης βρίσκεται 360 μοίρες γύρω από  τον αρχαιότερο και συνεχή παραγωγικό αμπελώνα ο οποίος προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του καθώς οι εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν και δίνουν τις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, πείθοντας και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Άλλωστε το καλό κρασί ξεκινάει πάντα από το αμπέλι…

Έλα να σου πω μία ιστορία…

Το κρασί  πρωταγωνιστεί σε αυτό τον τόπο από πάντα, αρκεί μία ξενάγηση σου σε μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες λίγο έξω από το Ηράκλειο στα Πεζά.  Το κρασί διαθέτει μία δυναμική παρουσία στο χώρο, προσφέρει ένα τεράστιο αφήγημα, μία ασύγκριτη κουλτούρα και αποτελεί ένα προϊόν απόλυτα συνδεδεμένο με την ζωή των κατοίκων του νησιού αιώνες τώρα. 

Διαθέτει αυτό το τοπικό στοιχείο που το κάνει και μοναδικά αυθεντικό με την δημιουργία αμπελοοινικών δρώμενων να αποτελούν «σταθμό» που σίγουρα πρέπει να «κατέβεις» για να απολαύσεις. Ένας σταθμός που χτίστηκε με μεράκι και μεγάλη αγάπη καθώς και με μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα άσβεστη η οποία όμως συνδυάστηκε με τον πιο αρμονικό τρόπο με την εξειδίκευση, την γνώση και την τεχνολογία. 

Το σημερινό κρασί της Κρήτης είχε όλες τις βάσεις από το τότε με την εξέλιξη του να έχει εκτοξευθεί μέχρι και τις μέρες μας αναδεικνύοντας σε κάθε σημείο όπου και ταξιδεύει την μοναδικότητα της ποιότητας και των αρωμάτων του.

Σταφύλια…«θησαυρός»

Και αυτό γιατί καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια περιοχή κατάλληλη, προσεκτικά επιλεγμένη και σχεδιασμένη ώστε όλα τα στοιχεία της γης και του κλίματος να μεταφέρονται στους καρπούς με στόχο να δίνουν τα πιο αξιόλογα κρασιά.

Όλη η κρητική γη είναι μία ολόκληρη ιστορία με αμέτρητους θησαυρούς η οποία έχει αυτή την  «προσωπικότητα» ώστε να ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες και να ενσωματώνει στο μωσαϊκό της νέα στοιχεία μέσα από τα οποία προβάλλεται και προχωρά αισιόδοξα στο μέλλον. 

Με οινοποιούς με πάθος και γνώση που πρωταγωνιστούν μαζί με τις οινικές δημιουργίες του και καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα για την συνέχεια αυτής της μακραίωνης παράδοσης της Κρήτης. Ένας πλούτος που μετριέται σε ποιότητα και γεύση και που προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα ένα τοπικό οινο-γαστρονομικό ταξίδι.

Η ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και των κρητικών ποικιλιών, η προώθηση και η προβολή τους αποτελούν μία από τις σημαντικότερες δράσεις του οινοτουρισμού θέτοντας σε προτεραιότητα την εξωστρέφεια αυτού του «θησαυρού», αυτού του «πλούτου».

 Γίνε εσύ ο «οινοτουρίστας» του τόπου σου…

Ανακαλύπτοντας  τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα, ανακαλύπτεις ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράδοσης, φυσικής ομορφιάς και τεράστιας ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτόν.

Μέσω του οινοτουρισμού, ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με όλο το αγροτουριστικό γίγνεσθαι, επισκέπτεται αμπελώνες, βλέπει από κοντά τις εργασίες και την φροντίδα που απαιτείται, αντιλαμβάνεται την παραγωγική διαδικασία μέχρι τελικώς να φτάσει το κρασί στο τραπέζι του, δοκιμάζει στο χώρο της γευσιγνωσίας κρασιά είτε μονοποικιλιακά είτε πολυποικιλιακά αρχίζοντας ένα παιχνίδι εξερεύνησης και γεύσης.

Μυείται στο μαγικό χώρο του κρασιού και της οινοπαραγωγής και μέσα από το ποτήρι του παρατηρεί και αντιλαμβάνεται ξανά όλα τα συστατικά του τόπου του. 

Μέσω του οινοτουρισμού, «δημιουργείς» την δική σου εμπειρία…

O οινοτουρισμός με μεγάλη επιτυχία έχει ενταχθεί στην ατζέντα των θεματικών μορφών τουρισμού δημιουργώντας μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες, συστήνοντας έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος ξεκινά από το αμπέλι και φτάνει μέχρι και το τραπέζι της γευσιγνωσίας σου.

Ο οινοτουρισμός μαζί με τον γαστρονομικό τουρισμό διαθέτουν την δυναμική να εμπλουτίσουν στο έπακρο το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και να το εκτοξεύσουν. Και αυτό γιατί έχουν να κάνουν άμεσα με την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και την τοπική κουλτούρα η οποία μέσα από ένα προϊόν μεταφέρεται εύστοχα δημιουργώντας βίωμα στον εκάστοτε επισκέπτη.

Με οδηγό το άρωμα του κρασιού,  απολαμβάνεις αξέχαστες διαδρομές στους κατάφυτους αμπελώνες∙ δοκιμάζεις κλασικές ή και νέες «ετικέτες» στα γεμάτα κελάρια των σύγχρονων τοπικών οινοποιείων, γνωρίζεις απευθείας τα τυπικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης – περιοχής που έχεις επισκεφθεί αφήνοντας την σκέψη σου ελεύθερη στη φύση και τη μνήμη σου πίσω σε παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Και κάπως έτσι ο πυρήνας της αγροτουριστικής ξενάγησης περνά γύρω από σένα 360 μοίρες. 

Η συγκεκριμένη μορφή θεματικού τουρισμού που εντάσσεται στην κατηγορία του αγροτουρισμού αποτελεί μία σύνθετη οικονομική δραστηριότητα σε συνεχή εξέλιξη και σε συνεχή διαδικασία ενσωμάτωσης της καινοτομίας, καθώς συνδυάζει και περιλαμβάνει τη γεωργία, τη βιομηχανία, αλλά και την παροχή υπηρεσιών πολιτισμού και τουρισμού.

Οι συναντήσεις σε ένα Κτήμα είναι πολυπολιτισμικές για όλους τους επισκέπτες που αγαπούν την φύση, το κρασί, την ιστορία με το βίωμα κάθε φορά να διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή καθώς έρχεσαι  σε επαφή με τις εναλλαγές του τοπίου στο αμπέλι καθώς και με τις διαφορετικές εργασίες στο οινοποιείο.

Το τρίπτυχο Ποιότητα-Παράδοση-Καινοτομία μπορεί να ενταχθεί και να προσγειωθεί μοναδικά στην δραστηριότητα του οινοτουρισμού ο οποίος «τρέχει» σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία. Μέσω της συγκεκριμένης μορφής ενισχύεται ακόμα περισσότερο η προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών αμπελουργικών περιοχών.

Μέσω του Κρασιού ο ταξιδιώτης γίνεται κοινωνός μίας πραγματικά βιωματικής εμπειρίας. Γιατί όταν  ο Τουρισμός και Πολιτισμός συνδιαλέγονται στο ίδιο  «τραπέζι»  η τελική συνθήκη είναι πολυπολιτισμική γεμάτη άρωμα και γοητεία.

Μέσα στον αμπελώνα ανακαλύπτεις το Κρασί στο Χρόνο, στη Φύση και στην Ιστορία. Εξερευνάς και ανακαλύπτεις τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα οποία προσφέρουν μία αυθεντική ξενάγηση στους δρόμους του κρασιού.

Και το οδοιπορικό στους δρόμους του κρασιού ξεκίνησε στη Κρήτη….ανακαλύπτοντας τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από μαγικές ποικιλίες της μινωικής γης όπως, Βιλάνα, Βιδιανό, Δαφνί και Θραψαθήρι. Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαλβάζια, Μαντηλάρι…

Ο Οινοτουρισμός στη Κρήτη μέσα από 5 Οινοποιεία και 5 Κρασιά!!!

1. To Κτήμα Πατεριανάκη  δημιουργεί  μία άκρως organic εμπειρία γευσιγνωσία

Πρόκειται για το 1ο Κτήμα στην περιοχή της Κρήτης που ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.  Με ιδιαίτερο πάθος και γνώση για την βιολογική καλλιέργεια καθώς και για την δημιουργία κρασιών με ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα,  στα 160 στρέμματα αμπελώνων που αναπτύσσονται περιμετρικά του οινοποιείου οι άνθρωποι του κτήματος καλλιεργούν γηγενείς, συχνά σπάνιες ποικιλίες στις οποίες προστέθηκαν και διεθνείς ποικιλίες.

 Όλες επιλέχτηκαν ώστε να είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες με αποτέλεσμα την παραγωγή μοναδικών, παγκοσμίως αναγνωρισμένων και βραβευμένων οίνων. Στην «ατζέντα» των προϊόντων του Κτήματος πολύ πρόσφατα προστέθηκα και η τσικουδιά Παράδεισος, εκλεκτή & μονοποικιλιακή με αρώματα και γεύσεις από 100% κρητικές ποικιλίες σταφυλιών.

 Τα βιολογικά κρασιά «ξετυλίγουν» το δικό τους storytelling και «στηρίζουν» την προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για αυθεντικά και φυσικά κρασιά στην παραγωγή των οποίων δεν υπάρχει καμία χρήση χημικών ή συνθετικών λιπασμάτων με την γη να αντιμετωπίζεται ως ένας ζωντανός και δεκτικός οργανισμός. 

Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού δοκιμάσαμε την τοπική ποικιλία μοσχάτο σπίνας και το κρασί Μοσχάτο Σπίνας 2021 του Κτήματος το οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει από το wine tasting.

 Ένα ποτήρι Μοσχάτο Σπίνας στη γευσιγνωσία έδωσε μία αξεπέραστη αίσθηση από λευκά λουλούδια, φρέσκα ροδοπέταλα, γιασεμί και βιολέτα. Ένα all time classic κρασί με τις κυρίαρχες γλυκές νότες μοσχάτου να δημιουργούν ένα μοναδικό οινικό βίωμα.

2. Στο «Φανταξομέτοχο»  Κτήμα Boutari η οινική εμπειρία απογειώνεται ανάμεσα σε μνήμες και ιστορίες



 Σε υψόμετρο που ξεκινά από 170 μέτρα και φτάνει στα 215 μέτρα, σε έκταση 70 στρεμμάτων, βρίσκεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας Μπουτάρη.

Χάρη στην ιδιαίτερα μελετημένη επιλογή της τοποθεσίας, στη βόρεια πλευρά του λόφου, ο αμπελώνας προστατεύεται από τον λίβα, τον θερμό νότιο άνεμο του καλοκαιριού, ενώ από το κρητικό πέλαγος δέχεται τα δροσερά μελτέμια. Το έδαφος είναι αργιλώδες, ασβεστολιθικό και καλά στραγγιζόμενο.

Ο κύριος στόχος της Οινοποιίας Μπουτάρη  με τον συγκεκριμένο αμπελώνα όπου η φύτευση του ξεκίνησε στις αρχές του ‘90, ήταν να θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάδειξη του κρητικού κρασιού παγκοσμίως. μέσα οπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Σε μια περιοχή που φημιζόταν για το οικοσύστημα της αλλά και για την παράδοσή της στην αμπελοκαλλιέργεια, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αναδείξει το δυναμικό των ντόπιων ποικιλιών και -μέσα από σημαντικές διακρίσεις- να κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό τις δυνατότητες του κρητικού αμπελώνα.

Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού δοκιμάσαμε  το Scalarea Ερυθρό, γνωστό ως “Σκαλάνι” με την παλιά του ονομασία, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό blend από Κοτσιφάλι και Syrah που σήμερα μετονομάστηκε σε “Scalarea”.

Η σοδειά που τώρα διατίθεται είναι του 2013 και προέρχεται από σταφύλια του παλαιού αμπελώνα. Ένα μοναδικό κρασί για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες,  με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια έντονα αρώματα, γεμάτη γεύση και ισορροπημένο με μακρύ τελείωμα. Η ποικιλιακή σύνθεση του Scalarea Ερυθρό παραμένει ίδια στον νέο αμπελώνα, με τις πρώτες σοδειές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παλαίωσης.

3. Στο Oινοποιείο Ένωσης Ηρακλείου με μία μακρά ιστορία από το 1927 


Ένα Οινοποιείο με μακρά ιστορία στον χώρο του κρασιού. Η αρχή έγινε το 1927, όταν ο αγροτικός κόσμος του νομού οραματίστηκε να δημιουργήσει έναν Συνεταιρισμό, αυτόν που θα κατακτήσει με τα κρασιά του, κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το 2008 είναι χρονιά ’’σταθμός’’ για την Εταιρεία καθώς εγκαινιάσαμε το μεγαλύτερο Οινοποιείο της Χώρας.Το πρότυπο Οινοποιείο μας, στεγάζεται στην Παλιανή είναι ένα υπερσύγχρονο και πρωτοποριακό έργο που έδωσε την ευκαιρία σήμερα· η  Ένωση Ηρακλείου να υπερηφανεύεται για τα υψηλής ποιότητας κρασιά της, που έλαβαν χώρα το 2021 και είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής και μεθοδικής δουλειάς από Εξειδικευμένους Επαγγελματίες Οινολόγους, φημισμένους στον χώρο του κρασιού.

Μια εξαιρετική συλλογή από Μονοποικιλιακούς και Πολυποικιλιακούς Οίνους,  που έχουν κατακτήσει ήδη τις καρδιές των Οινόφιλων μας κάνει υπερήφανους και  επιβεβαιώνει ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια καταφέραμε να συνεχίσουμε την δουλεία που ξεκίνησε η οικογένεια του Συνεταιρισμού μας, πριν 100 χρόνια.

Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού δοκιμάσαμε  βιδιανό και το πολυβραβευμένο Domenico Βιδιανό, ένα εξαιρετικό premium και πλούσιο κρασί.

Με πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα αρώματα πεπονιού και ροδάκινου, ανθέων και βοτάνων, γεύση ισορροπημένη και τραγανή οξύτητα κάνουν το κρασί αυτό ασυναγώνιστο στην κατηγορία του.

Αυτό το μονοποικιλιακό λευκό που ωριμάζει 3 μήνες σε οινολάσπες και επιτρέπει παλαίωση από 3 έως και 5 χρόνια διαθέτει εξολοκλήρου τις μοναδικές ιδιότητες της γηγενούς ποικιλίας σταφυλιού Βιδιανό. Για όλες τις ώρες της ημέρας kai σε κάθε περίπτωση στέκει ψηλά και πάντα είναι classic.

4. Στο Οινοποιείο Διγενάκη ο πολιτισμός συναντά το κρασί σε πραγματικό χρόνο και πάθος


Η δημιουργία μιας γέφυρας αγροτουρισμού και πολιτισμού προσφέρει αλληλεπίδραση, διάδραση και έναν γοητευτικό διάλογο. Η αντίληψη πως η οινοποιεία αποτελεί ζωτικό μέρος  του ευρύτερου και συλλογικότερου πολιτισμού επιβεβαιώνεται μέσα από τις ποικίλες μορφές τέχνης και πολιτισμού που φιλοξενούνται στον επισκέψιμο χώρο του Οινοποιείου.

O Χρόνος, το Όραμα, το Πάθος…

Οι δρόμοι του κρασιού λοιπόν αναπτύσσονται σιωπηλά μέσα από ένα καλλιτεχνικό υπόστρωμα το οποίο δίνει χρώμα και σχήμα σε μία διαδικασία η οποία γίνεται πλέον πιο σύνθετη και πιθανόν απαραίτητη αφού δεν εγκλωβίζεται μόνο στο στενό της αντικείμενο.

Οι ιδανικές κλιματολογικές και γεωφυσικές συνθήκες δίνουν την δυνατότητα να αξιοποιηθεί το πλούσιο σε ιχνοστοιχεία υπέδαφος και το ήπιο κλίμα. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι της Digenakis Winery καλλιεργoύν με ιδιαίτερη φροντίδα ποικιλίες σταφυλιών σε ορεινές περιοχές, επιδιώκοντας πάντα να εξασφαλίσουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.

Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού δοκιμάσαμε την τοπική ερυθρή ποικιλία καθώς και το κρασί Κotsifali.

Ένα  μοναδικό «δυναμικό» κόκκινο κρασί από ένα μοναδικό αμπελοτόπι που εκτοξεύει την εμπειρία σου με τα αρώματα του κερασιού, της κανέλας, του δαμάσκηνου και της μαύρης σοκολάτας να  πρωταγωνιστούν στο ποτήρι σου αλλά και να μην υποχωρούν σε καμία περίπτωση από την γεύση σου.

5. Το οικογενειακό αφήγημα της  «Ιδαία» Οινοποιητικής χτυπά στο Βενεράτο


«Ιδαία». Η πρώτη πανάρχαια ονομασία της Κρήτης. Έτσι ονομαζόταν η μητέρα των δέκα Κουρητών, τους οποίους γέννησε με τον βασιλιά της Κρήτης Δία.

Η Ιδαία οινοποιητική είναι μια οικογενειακή οινοποιεία  που ιδρύθηκε  από τους οινολόγους Βασίλης Λαδερός και Βολιτάκη Καλλιόπη,η κοινή αγάπη τους για το κρασί και η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης έγινε αυτοσκοπός.

Φιλοσοφία του οινοποιείου είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών με ισχυρή προσωπικότητα και δυναμικό χαρακτήρα ταιριαστά με την κρητική κουλτούρα. Τα κρασιά που παράγονται ανήκουν στις κατηγορίες ΠΓΕ Κρήτη και ΠΟΠ Δαφνές.

Την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού δοκιμάσαμε την ΙΔΑΙΑ ΓΗ ΛΙΑΤΙΚΟ - GRENACHE ROUGE, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα κομψό ροζέ κρασί με τριανταφυλλί χρώμα, γεμάτo φρεσκάδα με αρώματα φράουλας, κερασιού και βύσσινου, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη φρουτώδη επίγευση

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2021 – 14 Νοεμβρίου 2021

Οι επισκέπτες των οινοποιείων  είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

https://www.winesofcrete.gr/