Οινόμελο… Το γλυκό και αρωματικό ποτό με ελληνική ψυχή
Της Κατερίνας Καρσιώτη,
“Tο κρασί που παράγεται από μέλι είναι ίσως το πρώτο κρασί της ανθρώπινης ιστορίας με πλούσιες και ευεργετικές ιδιότητες που έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.”
Γεύση που επικρατεί αιώνες τώρα και ψυχή ελληνική διακρίνει μία από τις αγαπημένες απολαύσεις που βρίθει σε όλη την χώρα ίδια ή με παραλλαγές και η οποία ακούει στο όνομα Οινόμελο.
Είναι γλυκό με βάση το ξηρό ή ελαφρώς ημίγλυκο κόκκινο κρασί το οποίο συναντά τα αισθαντικά συστατικά του μελιού δημιουργώντας το πιο αρωματικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με την περιοχή όπου κάθε φορά θα βρεθείς, έχεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις και με διάφορες προσθήκες όπως με βότανα και διάφορα μπαχάρια που πολλές φορές χρησιμοποιούνται. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει να αναφερθεί ότι το κρασί το αναμειγνύουν και το γλυκαίνουν κυρίως με καστανή ζάχαρη αντί για μέλι που συνηθίζεται στην Ελλάδα.
“Γέννημα Θρέμμα της ελληνική παράδοσης”
Αν θέλεις να γνωρίσεις το Οινόμελο, αρκεί να κάνεις μία αναδρομή στο χρόνο για να αντιληφθείς πως σχετίζεται άμεσα με την ελληνική αρχαιότητα. Γι’ αυτό και αποτελεί το κρασί εκείνο με την απόλυτη ελληνική ψυχή.
Η αυθεντική συνταγή ουσιαστικά εικάζεται πως προέρχεται από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη για τον οποίο το Οινόμελο αποτελούσε το μέγα φάρμακο, το γιατρικό για αρκετές παθήσεις της εποχής και έπρεπε να το καταναλώνουν όλοι. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν πως αιώνες πριν έγινε χρήση του από τον Δημόκριτο και αυτό συντέλεσε στην μακροζωία του ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές στους Ρωμαίους για τους οποίους ήταν το περίφημο εισιτήριο για μία ευεργετική και πλούσια ζωή.
“ Η ελληνική μυθολογία “αγκαλιάζει” με ιεροτελεστία Oίνο & Οινόμελο…”
Το αμπέλι και το κρασί είναι συστατικά στοιχεία της Ελλάδας που από την αρχαιότητα βρίσκοντας σε υψηλή θέση καθώς ο Ελληνικός λαός αγαπάει τον οίνο «ως προϊόν φαρμακευτικόν, χαριέστατον, εύτροφον και τονωτικόν».
Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας στο ΕΚΠΑ, στην Αμπελουργία και Οινολογία, Θωμάς Μαυρομούστακος τονίζει και εστιάζει ιδιαίτερα στην αγάπη των ανθρώπων για το Οινόμελο όπως αυτό αποτυπώνεται στην ελληνική μυθολογία και σε σκηνές κυρίως που εικονίζονται στα κεραμικά σκεύη πόσης και όχι μόνο της αρχαιότητας.
Ένα μυθολογικό πέρασμα στη νύμφη Μέλισσα, τροφό του Δία αρκεί καθώς λέγεται πως τον μεγάλωσε και τον έθρεψε ταΐζοντας τον άρτο και Οινόμελο έτσι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει την θέση του ανάμεσα στους Θεούς. Επίσης εντυπωσιακή είναι και η αναφορά του Οινόμελο ως γιατρικό από τον Νικόλαο Μυρεψό, μυροποιό της Βυζαντινής εποχής που συνέταξε τον 13ο αιώνα μια συλλογή φαρμακευτικών συνταγών και που έχει επικρατήσει να καλείται με τον όρο «Δυναμερόν». Το έργο αυτό είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα, περιλαμβάνει πληθώρα φαρμακευτικών συνταγών και ενδείξεων και επηρέασε την δυτικοευρωπαϊκή φαρμακοποιία επί τρεις αιώνες.
«αγαλλίαμα καρδίας και ευφροσύνη ψυχής οίνος πινόμενος εν καιρώ αυτάρκης».
(Ο οίνος δημιουργήθηκε για να υποβοηθάει την υγεία και τη ζωή και να ευχαριστεί τους ανθρώπους όταν πίνετε με μέτρο)
Σοφ Σειρ 31, 28
“Ευεργετικό και Μοναδικά Απολαυστικό…”
Tα οφέλη του στην υγεία και η θετική συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν κάτι αδιαμφισβήτητο. Πρόκειται για ένα φυσικό ποτό με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς που το καθιστά ιδιαίτερα ευεργετικό και συνάμα απολαυστικό.
Συντελεί στην ευεξία καθώς το μέλι διαθέτει πολλές αντιμικροβιακές ιδιότητες ενώ το κρασί έχει αποδειχθεί πως βοηθά ιδιαιτέρως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας καθώς και στην καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης.
Το Οινόμελο διαθέτει την δυναμική αυτή να ταξιδέψεις με όλες τις αισθήσεις σου σ’ ένα πλάνο πλούσια αρωματικό και γευστικό με τις δυνατές και αρμονικές νότες μελιού να σε παρασύρουν σε μία αυθεντικά ελληνική απόλαυση.
Σου δίνει την επιλογή να το δοκιμάσεις είτε ζεστό είτε κρύο ανάλογα με τις προτιμήσεις σου δίνοντας κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος στο ζεστό Οινόμελο είναι στους 55-60˚C ενώ στο κρύο μεταξύ 4-6˚C, χρησιμοποιώντας έναν πάγο ή τοποθετώντας το στο ψυγείο.
Η μεγάλη διατροφική του αξία και η μυρωδάτη φινέτσα του που δεν αντικαθίσταται με καμία φιλοδοξεί να γίνει η μία και μοναδική στις επιλογές σου.
“Δημιούργησε και εσύ το δικό σου Οινόμελο για κάθε ώρα της ημέρας…”
Πέραν του να το απολαμβάνεις είναι εξίσου απολαυστικό και να το φτιάξεις εσύ βιώνοντας όλη τη μαγεία που έχει να σου προσφέρει με τα αρώματα του από την αρχή. Άλλωστε είναι μία εύκολη διαδικασία στην οποία αν προσθέσεις πολύ αγάπη και πάθος το τελικό σου δημιούργημα θα είναι ακόμα πιο δυνατό και γευστικό.
Το μυστικό είναι για κάθε κούπα κρασί (κόκκινο ξηρό ή ελαφρώς ημίγλυκο) να προσθέσεις και να αναμείξεις τα εξής υλικά:
•1-1,5 κουταλιά μέλι (αν προτιμήσεις ξηρό κόκκινο κρασί μπορείς να προσθέσεις και λίγο παραπάνω μέλι ενώ για ένα ημίγλυκο κρασί η δοσολογία είναι ιδανική)
•1 φλούδα πορτοκαλιού
•1-2 καρφάκια γαρύφαλλα
•Χυμό από ½ πορτοκάλι
•1 ξυλάκι κανέλα
Επίσης, είναι στη δική σου επιλογή αν θα προσθέσεις στο μείγμα 1-2 κουταλιές κονιάκ και από μπαχάρια ιδανικό είναι το κάρδαμο ή ο γλυκάνισος.
Tαξίδεψε και εσύ στην πιο “γέννημα θρέμμα” οινική απόλαυση!
Mέσα από το ΤhigaterraDeli – The Art of Slow Food ανακάλυψε ιστορίες γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων της ελληνικής παράδοσης και κουλτούρας που σου μεταφέρουν τις πιο αυθεντικές και ζωντανές μνήμες…
Φτιάξε τραπέζι και κάλεσε τους αγαπημένους σου βιώνοντας γεύσεις από όλη την Ελλάδα και εξερευνώντας τα αρώματα της ελληνικής γης…
Πρόκειται για το κρασί αυτό με πλούσιες και ευεργετικές ιδιότητες το οποίο κατάγεται από την ελληνική αρχαιότητα, με γεύση και άρωμα που επικρατεί αιώνες.