Ξινόμαυρο: Σου προσφέρει το πιο “τολμηρό” οινικό ταξίδι στη Μακεδονία…
Ο πλούσιος ελληνικός αμπελώνας μεταφέρεται στο ποτήρι σου με την ποικιλία ξινόμαυρο να πρωταγωνιστεί και να μεταφέρει το δυναμικό και τολμηρό χαρακτήρα του.
Επιμέλεια: Κατερίνα
Καρσιώτη
H Ελλάδα αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αμπελουργικές χώρες στο κόσμο καθώς και μία από τις πρώτες οινοπαραγωγικές χώρες στην Ευρώπη. Η ιστορία του κρασιού μακραίωνη και πολύπλευρη μεταφέρεται με ένα μοναδικό τρόπο στο ποτήρι σου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με μοναδικά αρώματα και πλούσια γεύση.
Η ελληνική γη διαθέτει αξιόλογους οινοπαραγωγούς με πάθος, ευρηματικότητα και γνώση με τα πρώτα στοιχεία της παραγωγής να χρονολογούνται περίπου πριν από 6.500 χρόνια.
Μέσα στον αμπελώνα ανακαλύπτεις το Κρασί στο Χρόνο, στη Φύση και στην Ιστορία. Εξερευνάς και ανακαλύπτεις τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα οποία προσφέρουν μία αυθεντική ξενάγηση στους δρόμους του κρασιού.
Από την Νάουσα και την Γουμένισσα μέχρι το Αμύνταιο και την Ραψάνη, το φθινοπωρινό τοπίο επιβάλλει αποκλειστικά ένα ποτήρι κρασί αποκλειστικά από Ξινόμαυρο!
Το Ξινόμαυρο θεωρείται μία από τις ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες παραμένοντας ιδιαίτερη, ορμητική και ξεκάθαρα δυναμική. Ένα ταξίδι σου σε περιοχές της Μακεδονίας αρκεί για να «κλέψεις» κάτι από την γοητεία του όπου και καλλιεργείται με πάθος και με μία εξωστρέφεια χαρακτηριστική. Και αυτό γιατί το ξινόμαυρο ταξιδεύει με επιτυχία στο διεθνή χάρτη με το μέλλον του να διαφαίνεται πλούσιο όπως το χρώμα και το άρωμα του καθώς και πολλά υποσχόμενο.
Κάνε μία στάση στη Νάουσα…
Αν και στη μακρόχρονη πορεία του έχει δημιουργηθεί ένα κλασσικό και παραδοσιακό στιλ, η εξέλιξη των τάσεων οινοποίησης καθώς και οι πρόοδοι στις μεθόδους καλλιέργειας έχουν προσγειώσει τελικώς μία φινετσάτη και σύγχρονη ποικιλία πάντα όμως ορμητική με αποτέλεσμα οι φανατικοί του ξινόμαυρου να έχουν προστεθεί ακόμα περισσότερο. Στην Νάουσα η οποία αποτελεί και την «μητέρα» της συγκεκριμένης ποικιλίας μπορείς να απολαύσεις ένα από τα πιο αυθεντικά ΠΟΠ κρασιά από ξινόμαυρο όπου μαζί με τις αυθεντικές συνταγές του τόπου, θα καταφέρεις να απογειώσεις την εμπειρία σου. Στο Μουσείο Οίνου της περιοχής η ξενάγηση σου στους δρόμους του κρασιού θα ολοκληρώσει ένα οινικό βίωμα που ξετυλίγει τις δικές του ιστορίες και αφηγήματα.
Επιθετικό αλλά κομψό στέκει στο ποτήρι σου…
Ανάμεσα στα αμπελοτόπια της Νάουσας, της Γουμένισσας, της Ραψάνης και του Αμυνταίου το wine tour έχει μία πολυπλοκότητα όπως και η συγκεκριμένη ποικιλία η οποία απαιτεί αμέριστη αφοσίωση και πίστη τόσο από τους οινοποιούς όσο και από αυτούς που το δοκιμάζουν. Η προσωπικότητα του είναι ιδιαίτερα έντονη, μερικές φορές θα την χαρακτήριζες και επιθετική. Ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και φαινολικού πλούτου δίνει στα κρασιά από Ξινόμαυρο τη δυνατότητα να παλαιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για δεκαετίες. Το πλούσιο άρωμα και χρώμα του καθώς και οι «σκληρές» τατίνες που ξεμυαλίζουν δημιουργούν μία μοναδικό και αυθεντικό experience.
Σε αυτή την ποικιλία υπάρχουν και «συναντήσεις» με άλλες…
Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία του ταξιδιού…οι συναντήσεις και οι εύστοχες αναμείξεις όπως αυτές που συμβαίνουν στη Γουμένισσα με το Ξινόμαυρο να αλληλεπιδρά με τη Νεγκόσκα και στη Ραψάνη με το Σταυρωτό και το Κρασάτο. Το καθένα να δίνει τη δική του πινελιά και τα δικά του χαρακτηριστικά και όλα μαζί να δημιουργούν εκλεκτές οινικές επιλογές που σίγουρα θα τις επιλέξεις στο τραπέζι σου.
Στο τραπέζι του Thigaterra το Ξινόμαυρο…μέσα από 4 επιλογές
Ένας ολόκληρος τόπος μεταφέρεται μέσα από ένα ποτήρι κρασί… Από την Μακεδονία με αγάπη, αυτή η μοναδική ποικιλία «φιλοξενείται» μέσα από 4 κρασιά στο κελάρι του Thigaterra για να «ξεμυαλίσει» και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Το τραπέζι σου στρώνεται στα πιο τολμηρά «κόκκινα» και το Ξινόμαυρο συνομιλεί με τις πιο μεθυστικές μνήμες.
Γη και Ουρανός, Αμπελώνες Θυμιοπούλου – ΠΟΠ Νάουσας
Έχει μέτριο ρουμπινί χρώμα με φινετσάτη μύτη που ισορροπεί ανάμεσα το κλασσικό και το μοντέρνο. Μαρμελάδα φράουλα, ώριμο ρόδι, κράνο δίνουν τον πρώτο τόνο και φυσικά ακολουθούν τα χαρακτηριστικά αρώματα τις ποικιλίας όπως φύλλα ελιάς, τομάτα και ανθικές νότες.
Ελαφριές νότες βοτάνων συμπληρώνουν το πολύπλοκο σύνολο. Ζουμερό και
πολύπλοκο στόμα, με μετριού (+) σώμα, υψηλή οξύτητα και μέτριες αλλά φίνες
τανίνες. Κόκκινο φραγκοστάφυλο, φράουλα, ρόδι και φραμπουάζ πλαισιώνονται
από φυτικές νότες ελιάς, ματζουράνας, ρίγανης και τσαγιού. Η μπαχαρένια
επίγευση κανέλας και πιπεριού είναι μακρά και άκρως απολαυστική.
Ραψάνη Reserve, Tσάνταλης Ξινόμαυρο, Σταυρωτό, Κρασάτο – ΠΟΠ Ραψάνης
Πρωταγωνιστεί το βαθύ ρουμπινί χρώμα με μπορντό ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από ώριμο μαύρο φρούτο και ντελικάτη βανίλια, με φυτικές και γήινες νότες στο φόντο. Στο στόμα είναι ξηρό όμως πλούσιο με τις στιβαρές τανίνες να έχουν κυριαρχικό ρόλο, ενώ η ισορροπημένη οξύτητα δίνει φρεσκάδα στο φρούτο και στα γλυκά μπαχαρικά. Μακρύ και γενναιόδωρο σε γεύση τελείωμα.
Γουμένισσα, Κτήμα Χατζηβαρύτη, Ξινόμαυρο, Νεσκόσκα, ΠΟΠ Γουμένισσας
Το ρουμπινί χρώμα σε συνδυασμό με τις γκρενά ανταύγειες φιγουράρουν μέσα από το ποτήρι με τα πλούσια αρώματα των ώριμων κόκκινων φρούτων από δαμάσκηνο και βύσσινο να δίνουν τον ρυθμό.
Νύξεις πελτέ ντομάτας και μπαχαρένια αίσθηση βανίλιας, πρόκας γαρύφαλλου, κόκκινου και μαύρου πιπεριού δίνουν συμπληρώνουν το πανέμορφο και ξεχωριστό αρωματικό σύνολο. Βελούδινη υφή στο στόμα, με τις μέτριας έντασης στρογγυλεμένες τανίνες να ισορροπούν περίτεχνα με την όμορφα ενταγμένη, μέτριας έντασης οξύτητα.
Το δαμάσκηνο εντυπωσιάζει στο στόμα, αποκτώντας πικάντικο ύφος ενώ λιαστή ντομάτα και αίσθηση τσαγιού επιμένουν στο μακράς διάρκειας τελείωμα.
Αγιορείτικο Άβατου, Τσάνταλης, Ξινόμαυρο, Grenache, Λημνιό, ΠΓΕ Άγιο Όρος
Βαθύ ρουμπινί χρώμα στην όψη και στη μύτη αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες μπαχαρικών. Το στόμα είναι πλούσιο με στιβαρές τανίνες και μακρά επίγευση.
Φωτογραφίες απο αρχείο: unsplash