Η Σαρακοστή στο πιάτο σου... Αλησμόνητες γεύσεις που σε αφήνουν με το "στόμα ανοιχτό"
Της Κατερίνας Καρσιώτη,
"Σαρακοστή σημαίνει απλότητα η οποία μπορεί να "ντυθεί" με τόση δημιουργικότητα στις συνταγές που σε αφήνει άφωνο...
"Συνάντησε και εσύ την Κυρά
Σαρακοστή...όπου και να ταξιδέψεις
Ένα από τα
παλαιότερα ελληνικά έθιμα που επικρατεί είναι φυσικά η Σαρακοστή η οποία έχει
καθιερωθεί να ξεκινά ακριβώς την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.
ΔΙαθέτει
αφήγημα χρόνων και λαογραφικά στοιχεία που δεν σταματούν. Σχετίζεται άμεσα με
το Πάσχα και αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο των 40 ημερών
ενώ ολόκληρη η παρουσία της κυράς-Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία.
Το
εντυπωσιακό είναι ότι σε κάθε τόπο συναντάς και μία παραλλαγή της...Το ταξίδι
σου θα αποκαλύψει ότι στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια
γυναίκα, η οποία έμοιαζε με καλόγρια είχε με επτά πόδια και σταυρωμένα χέρια με
το στόμα να είναι ανύπαρκτο αφού...νήστευε.
Σε άλλες
περιοχές της Ελλάδας, την έκαναν πάνινη και τη γέμιζαν με πούπουλα. Ενώ αλλού
την έφτιαχναν από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως με πολύ αλάτι για να μη
χαλάσει.
"Μία ευκαιρία για αναγέννηση
και...δημιουργικότητα στις επιλογές σου
Μία
περίοδος που καθιερωμένα τα πολλά λίπη και κρέατα σαφώς "εκτοπίζονται" από το ελληνικό τραπέζι δίνοντας την θέση σου σε άλλες πρώτες ύλες.
Καταρχήν η
νηστεία της Σαρακοστής, εκτός από ένα έθιμο που ευδοκιμεί άπειρα χρόνια και
συνεχίζεται μέχρι σήμερα αποτελεί παράλληλα και μία όμορφη ευκαιρία για να
"καλωπίσεις" τον οργανισμό σου.
Να
δημιουργήσεις μία συνθήκη αποτοξίνωσης και να δοκιμάσεις υλικά, προιόντα και
συνταγές που συνήθως δεν τα έχεις στο πιάτο σου συνέχεια. Τα θρεπτικά συστατικά
άλλωστε που διαθέτουν τα καθιερωμένα "σαρακοστιανά" έχουν
τόση πολύ ενέργεια και συμβάλλουν τόσο μοναδικά στον ανθρώπινο οργανισμό που
σίγουρα και μετά το πέρας θα τα έχεις στην καθημερινή σου ατζέντα.
"Αλλιώς...η γιορτή των οσπρίων
Η απλότητα
τους "σκλαβώνει"... Η θρεπτική τους διάσταση
"μετουσιώνεται" στη κουζίνα...το super food χαρακτηριστικό
τους, μία παγκόσμια τάση και η δυνατότητα για αμέπτητους συνδυασμούς και
ταιριάσματα "αναβιώνει"...
Τα
καθημερινά όσπρια που έχουν την δυναμική να συστηθούν με τον πιο διαφορετικό
τρόπο, η αλήθεια είναι ότι την Σαρακοστή, συνηθίζεται να έχουν την τιμητική
τους. Από τα φασόλια μέχρι τα κουκιά και από τις φακές μέχρι τα ρεβίθια.
Εξαιρετική
πηγή πρωτείνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών καθώς όπως είναι γνωστό τα όσπρια
σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εκείνο το αξιοσημείωτο υποκατάστατο του
κρέατος.
Η "οσπριάδα" για
παράδειγμα το οποίο αποτελεί και μά διεθνή γαστρονομική τάση η οποία
συνοδεύεται ιδιαίτερα με ψάρι ή με κρέας, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα πιάτα
των vegan και vegetarian.
"Mε άλλα λόγια...
Απευθείας
βουτιά στη "Μεσογειακή
διατροφή" η οποία με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα
ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη
δίαιτα της Κρήτης...
Το νησί άλλωστε διαθέτει μία από τις αρχαιότερες και πιο νόστιμες γαστρονομικές παραδόσεις στον κόσμο με τα αρώματα και τα υλικά να βρίθουν, με τις τεχνοτροπίες να ποικίλους και με ένα αφήγημα που ξεκινά από τα προιστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι και της μέρες μας.
Η παραδοσιακή κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως είχε δείξει η μελέτη των 7 χωρών, που άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
"H κρητική διατροφή αποτέλεσε και αποτελεί μοντέλο διατροφής που
χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία. Είναι διεθνώς γνωστό ότι η κρητική δίαιτα
είναι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής.
"Η Σαρακοστή στο Thigaterra "λανσάρει" στο τραπέζι σου τα σαρακοστιανά αλά κρητικά...
Στη σκιά
της Καθαράς Δευτέρας η οποία πλησιάζει, έχεις τον άπλετο χρόνο να αποφασίσεις μέσα
από ένα ολοκληρωμένο και δημιουργικό σαρακοστιανό μενού που ετοιμάστηκε από την
ομάδα του εστιατορίου, σε ποια καλούδια θα εστιάσεις και θα απολαύσεις.
Με πρώτες
ύλες που "ταράζουν" τα νερά οι οποίες συνοδεύονται με υλικά και
τοπικά προιόντα διαλεγμένα απευθείας από τους τοπικούς παραγωγούς που
φιλοξενούνται στο Deli-Παντοπωλείο. Σχεδιάζεις την εμπειρια στο
μυαλό σου και...την απογειώνεις στο Τhigaterra, The Art Of Slow Food.
Mε προτάσεις
που καινοτομούν και με γεύσεις αλησμόνητες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό,
η Σαρακοστή σου θα έχει το πιο νόστιμο αφήγημα. Από το "Χταπόδι Οφρό
στη Λαδόκολλα" με καρδιές αγκινάρας φρικασέ, "Γαρίδες Κανταίφι"
με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης με ανθότυρο και ούζο, "Καλαμαράκια
Τηγανιτά" με μελάνι σουπιάς και chutney μοχίτο μέχρι..."Μύδια
Αχνιστά" με ψιλοκομμένα λαχανικά, μουστάρδα βρούβας και ξύγαλο και
"Λαβράκι Ψητό" σε αρωματκή κρούστα αλατιού με μπρόκολο σχάρας και
λαδολέμονο.
Η εμπειρία σαφώς και ξεκινά με μία Σαλάτα Ταμπουλέ στην οποία το τραγανό συμιακό γαριδάκι έχει την απόλυτη τιμητική του.
"Η Σαρακοστή στο πιάτο
σου...Αλησμόνητες γεύσεις
που σε αφήνουν με το "στόμα
ανοιχτό"