Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2816008777

4 + 1 μοναδικά ελληνικά γλυκά για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς

4 + 1 μοναδικά ελληνικά γλυκά για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς

Τα 5 πιο γιορτινά γλυκά στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς, με μία παράδοση που ξεχειλίζει και που σίγουρα πρέπει να φτιάξεις και να απολαύσεις με όλη την οικογένεια την πρώτη μέρα του χρόνου.

Πρωτοχρονιά…Μία από τις πιο όμορφες περιόδους για όλους, όπου χάνεσαι μέσα σε μία ατμόσφαιρα ονειρική και σίγουρα δεν θέλεις να τελειώσει. Με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα καθώς είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που αναζητεί μία “γλυκιά” πινελιά της οποίας στόχος είναι να μεταφερθεί σε όλη τη χρονιά.

Σίγουρα δεν περιμένεις την ώρα για να συναντηθείς με την οικογένεια και την παρέα σου στο ίδιο τραπέζι, για να απολαύσεις αγαπημένες “γλυκές” επιλογές, διακοσμημένες με γιορτινά μοτίβα που εκπλήσσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Είναι μία ξεχωριστή στιγμή για να οργανώσεις και να σχεδιάσεις τα γιορτινά τραπέζια και τις γιορτινές συναντήσεις που καταφθάνουν και να αποφασίσεις ποια γλυκά θα φτιάξεις για να ξετρελάνεις τους καλεσμένους σου. Η Ελλάδα διαθέτει κάποια από τα πιο νόστιμα γλυκίσματα που επιβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας και έχουν την δυναμική να ξελογιάσουν και τον πιο απαιτητικό.

Τα “ζαχαροπλαστικά” διαμάντια μπορεί να είναι σοκολατένια, πασπαλισμένα με καρύδια και μπισκότα, λευκά σαν το χιόνι με την καρύδα ή την άχνη ζάχαρη να πρωταγωνιστεί και να γοητεύει, με μέλι και κανέλα για να θυμίζει αυθεντική Ελλάδα, με σταφίδες και ξηρούς καρπούς για να στολίσουν τις γλυκές δημιουργίες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Η ζαχαροπλαστική άλλωστε θέλει φαντασία, δημιουργικότητα και φυσικά…αγάπη και πάθος!

Στην πιο “κόζι” ατμόσφαιρα, δίπλα στο τζάκι με μουσική και κόκκινο κρασί, μία ατέλειωτη πιατέλα εμφανίζεται με τα 5 πιο γευστικά ελληνικά γλυκά των γιορτών που έχουν άρωμα παράδοσης. Ετοιμάσου να τα ανακαλύψεις και να τα φτιάξεις για τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

 Μία βόλτα σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις γλυκιές δημιουργίες αρκεί για να πάρεις έμπνευση…

Η Σητειακή Πατούδα εκπλήσσει…

Στη γραφική Λάστρο η συνταγή της πατούδας επικρατεί ιδιαιτέρως μεταφέροντας το πιο αυθεντικό και γλυκό αφήγημα.

Βέβαια όπως συμβαίνει σε κάθε σπίτι η κάθε νοικοκυρά βάζει και την δική της πινελιά διατηρώντας πάντα τα βασικά χαρακτηριστικά του γλυκού. Με τη βάση της πατούδας να είναι η ελαφριά ζύμη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γεμισμένη με καρύδια, αμύγδαλα, σιρόπι και μέλι.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να συναντήσεις τη σητειακή πατούδα με αρωματικό μοσχοκάρυδο, μαρμελάδα πορτοκαλιού καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού. Άλλωστε στην αγαπημένη Λάστρο έρχεσαι σε άμεση επαφή με φινετσάτες γεύσεις απευθείας από αρώματα ανθόνερου, αμυγδάλου καθώς και πορτοκαλοανθών.


Τα Μελομακάρονα αποτελούν τον πιο γιορτινό γλυκό σταθμό σου…

Τα μελομακάρονα εμφανίστηκαν στο τραπέζι κυρίως κατά την διάρκεια του μεσαίωνα με την μορφή μίας πίτας η οποία είχε άπλετο μέλι στην επιφάνεια της. Στη Μικρά Ασία ονομάζοντας φοινίκια και είχαν το σχήμα των σημερινών χουρμάδων.

Έχουν κυριαρχήσει να φτιάχνονται εδώ και αμέτρητα χρόνια κυρίως κατά την διάρκεια των γιορτών στη περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου όπως ονομάζεται και παρασκευάζονται από αλεύρι, σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φυσικά αρωματικό σιρόπι μελιού το οποίο στην αρχαιότητα συμβόλιζε την ευημερία.


Παραδοσιακές Δίπλες…Αυθεντικά Ελληνικές

Πρόκειται για το γλυκό των ευχάριστων γεγονότων καθώς δεν καταναλώνεται μόνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αλλά και στους γάμους. Οι δίπλες “πασπαλισμένες” με μέλι, κανέλα και άφθονα καρύδια, συνηθίζονται ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη (όπου ονομάζονται και ξεροτήγανα) με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις είτε στο σχήμα είτε στα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Τα φρέσκα αυγά, το αλεύρι και η ζάχαρη αποτελούν τα κύρια συστατικά. Το φύλλο συνηθίζεται να είναι λεπτό και “ευγενές” το οποίο τηγανίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται με σιρόπι μελιού ή ζάχαρης.


H καθιερωμένη Βασιλόπιτα “δίνει το σήμα” για τη νέα χρονιά…

Η παράδοση της χώρας επιτάσσει στην αλλαγή του χρόνου να απολαμβάνεις την περιβόητη βασιλόπιτα η οποία πιθανολογείται ότι έχει βαθιά τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα καθώς ήταν προσφορά προς τους θεούς και συνδεόταν με την αγροτική παραγωγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η βασιλόπιτα της Σμύρνης είναι τσουρέκι ενώ στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας έχει την μορφή του κέικ με την άχνη ζάχαρη και τα αμύγδαλα να τη στολίζουν και να σηματοδοτούν μία καλότυχη χρονιά.

Έχει μπαχαρικά, πολλά φρούτα καθώς και μαστίχα που προσθέτουν μία μοναδική γεύση και άρωμα. Στην επιφάνεια της ακριβώς στο κέντρο σχεδιάζεται περίτεχνα ο αριθμός της νέας χρονιάς και συχνά συναντάς και κόκκους από κουβερτούρα.

Οι Σαμουσάδες της λακωνικής γης “προϋπαντούν” τις γιορτές…

Το περήφανο γλύκισμα της Λακωνίας έχει μία μακραίωνη πορεία και παράδοση. Προέρχεται από το σουσάμι που υπάρχει στη γέμιση αλλά στην εξωτερική του επιφάνεια και έχει λατινική ρίζα sesamum, se-samum, samusas.

Έχει έναν αέρα από το Βυζάντιο, θυμίζει το μπακλαβά και συνήθως φτιάχνεται με  χειροποίητο φύλλο, μπαχαρικά που κλέβουν τις εντυπώσεις του ουρανίσκου σου, ξηρούς καρπούς και σουσάμι. Αν και τους συναντάς σε πολλούς τόπους της χώρους όπως στα νησιά, η λακωνική γη είναι η πατρίδα τους.

Από το Κάστρο της Μονεμβασιάς μέχρι την Αερόπολη και κάθε σημείο του χάρτη διαθέτουν την πιο αυτοκρατορική γλυκάδα που φυσικά δεν θα μπορούσε να μην ταίριαζε με το μεγαλείο της Πρωτοχρονιάς.